Seniori, pozor na nový podvod!

25/10/2024

„V súčasnosti sa stretávame s novým typom podvodu, kedy podvodníci cielia na seniorov a vydávajú sa za ich rodinných príslušníkov,“ ozrejmuje JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

S. Ďatelinková ďalej dopĺňa: „Podvodníci zasielajú seniorom podvodné SMS správy, v ktorých informujú seniora, vystupujúc pritom v pozícii jeho rodinného príslušníka, že došlo k zmene telefónneho čísla na strane ich rodinného príslušníka. Najčastejšie ako dôvod uvádzajú poškodenie telefónu a SIM karty. Senior je SMS správou vyzvaný, aby si uložil nový telefonický kontakt na rodinného príslušníka. Následne podvodník rozvíja diskusiu so seniorom a pod vymyslenou legendou tohto informuje, že súrne potrebuje poslať finančné prostriedky.

SMS správa, s ktorou sa môžete v súčasnosti stretnúť, môže byť nasledovného znenia:

„Podvodnú správu rozpoznáte tak, že pôsobí naliehavo, textácia prechádza z vykania do tykania, je neosobná, až komunikácia s podvodníkom začne prechádzať z nátlakovej formy po agresívnu formu. Podvodník sa neustále dožaduje zaslania peňažných prostriedkov, výnimkou nie je ani žiadosť o poskytnutie vašich prístupových údajov do elektronického bankovníctva alebo citlivých údajov o platobnej karte. Podvodná správa je zvyčajne odoslaná zo zahraničného telefónneho čísla. Seniori, buďte vnímaví a opatrní, akékoľvek správy a informácie, ktoré obdržíte z neznámeho telefónneho čísla a od neznámej osoby si vždy overujte. Neposkytujte citlivé údaje o platobnej karte alebo prístupové kódy do elektronického bankovníctva tretím osobám. Ak poukážete peňažné prostriedky v prospech neznámeho účtu, dostať sa k nim môže byť problematické. Zväčša ide o zahraničné účty, kde sú peniaze po ich pripísaní okamžite vyberané,“ apeluje S. Ďatelinková.